Ervaringen van cursisten

Example frontpage image

 “Je maakt echt een ontwikkeling door”

“Vier jaar geleden was ik op zoek naar een yogadocent omdat ik beter wilde aarden, steviger in het leven staan. Bij Sai was ik daarvoor aan het goede adres. Dat merkte ik meteen. Ik had al wat dingen gedaan op spiritueel gebied, dus zijn energetische manier van werken vond ik niet vreemd. Al vrij snel kon ik beter aarden en kwam ik dieper in mijn lichaam.

Ook mijn omgang met anderen is veranderd. Vroeger ging ik nogal snel in de verdediging. Ik was bang dat mensen over mijn grenzen zouden gaan. Die houding is heel anders geworden. Ik oordeel niet zo snel, reageer meer ontspannen.  Mijn controledrang is veel minder geworden. Toen ik mijn huidige vriend net leerde kennen bewonderde ik zijn relaxte, impulsieve levenshouding: ‘Go with the flow’. Dat heb ik nu in mezelf ook sterker ontwikkeld.

Maar het is niet alleen maar makkelijk. Soms ben ik na de yogales heel gevoelig of prikkelbaar. Emotionele pijn wordt zichtbaar en dat is confronterend. Het lijkt soms erger te worden als je je ervan bewust bent. Dan moet je loslaten, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik weet dat ik bepaalde dingen nog niet helemaal durf te laten gaan.

In de loop der tijd ben ik meer gaan begrijpen. Ik stel niet zo snel vragen in de lessen, laat de dingen meestal over me heenkomen. Maar later vallen er dan kwartjes.  Dan denk ik ineens: ‘O dat bedoelde hij!’. Als er nu cursisten voor het eerst zijn, zie ik dat veel dingen voor hen niet vanzelfsprekend zijn.  Je maakt dus echt een ontwikkeling door.”

H.

“De mystieke sfeer maakt de lessen spannend”

“Sinds ik les volg bij Sai ben ik meer aanwezig in mijn lichaam. Ik ben losser. Van de rugpijn die ik had als ik wakker werd heb ik meestal geen last meer. Ik doorzie meer, ook buiten de lessen om.  Ik ben nogal een gejaagd type, maar nu kan ik vaker even rustig zitten, even niks doen. 

Als Sai aanwijzingen geeft in de les begrijp ik meestal wel wat hij bedoelt. Ik vind het fijn als hij inzichten met ons deelt. Hij is soms wel stellig in zijn woorden. ‘Er is geen waarheid,’ zegt hij dan. Maar hoe weet hij dat zo zeker?

Zijn manier van werken vind ik erg goed. Hij maakt echt dingen los. Het is wel jammer dat je hem daarvoor nodig blijft hebben. Ik zou dat liever ook zelf kunnen.

Ik vraag me wel eens af wat Sai ziet, als hij met onze energie werkt. Hij zegt wel eens dat het een soort duivelsuitdrijving is. Hij haalt demonen, blokkades weg. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Wat heeft hij meegemaakt om dit te kunnen? Dat mystieke, die bepaalde sfeer, dat maakt zijn lessen ook spannend.”

C.

“Van de ene op de andere les sloeg het om”

“Mijn keuze voor de docentenopleiding bij Sai was puur praktisch. De opleiding duurt maar twee jaar en de lestijden kwamen me goed uit. Vóór de eerste opleidingsdag had ik nog nooit een les bij Sai gevolgd, niet eens een proefles. Dat was misschien maar goed ook, want ik schrok me rot. Sai corrigeert veel, werkt direct op blokkades in. Ik vond het eng en ik vond hem arrogant. Hij gaf me het gevoel dat ik het niet goed deed, dat ik me niet openstelde en dat ik een hopeloos geval was. Ik heb altijd de beste van de klas willen zijn. Nu pas snap ik dat mijn frustratie juist daar vandaan kwam. Maar toen wilde ik eigenlijk met de opleiding stoppen.

Van de ene op de andere les sloeg het om. Ineens had ik plezier in de yogahoudingen . Ik vond het prettig. Vanaf dat moment veranderde mijn leven helemaal. Ik lees al tien jaar boeken over dit soort ervaringen en heb allerlei cursussen en therapieën gedaan, maar nu werd het voor het eerst echt rustig in mijn hoofd. Hoewel ik fysiek nog wel gespannen ben, merk ik vooral verandering op emotioneel vlak. Ik laat me niet meer zo snel meeslepen door heftige gebeurtenissen. Vroeger sloot ik me ervoor af óf verzoop ik er in. Nu kan ik liefdevol in de situatie staan, maar tegelijkertijd afstand bewaren. Bijvoorbeeld in de omgang met mijn ex.

Nog steeds vind ik de lessen soms zwaar. Maar ik voel nu niet meer die enorme weerstand. De oefeningen gaan beter. Ik snap nu dat ik de kracht ergens anders vandaan haal dan ik altijd gedacht had. Ik doe al vijftien jaar aan yoga, maar ik heb nooit eerder een leraar gehad die blokkades écht wegneemt.” 

A.

“Sai mag van mij wel blíjven praten”

“Hoewel ik al bijna drie jaar lessen volg bij Sai, merk ik niet eens zozeer vooruitgang in de yogahoudingen. Het wisselt hoe ik me voel, of de oefeningen lukken of niet. Maar in mijn dagelijks leven heb ik er veel baat bij. Van nature ben ik een gehaast, ongeduldig, stressvol persoon. Yoga helpt me om bij mezelf te blijven en de dingen met meer rust te bekijken.  Het is eigenlijk een wekelijks onderhoud.

De meerwaarde van Sai is dat hij veel persoonlijke aandacht geeft, hij weet precies waar blokkades zitten. Daardoor krijgt het diepgang. Sai zegt vaak dingen die ik net nodig had om te horen. Hij mag van mij wel blíjven praten. Het voelt voor mij belangrijk om de lessen te blijven doen. Want ik weet ook dat ik er nog lang niet ben. Het is een proces dat gaande is. Voor een dieper effect zou ik vaker moeten gaan dan één keer per week.

Bij anderen komen er tijdens de les soms heftige emoties los, heel confronterend. Dat heb ik zelf eigenlijk nog niet zo ervaren. Ik merk wel verschil, ik kom dieper in de oefeningen. Maar soms twijfel ik of ik me wel genoeg openstel. Doe ik het wel goed? Gelukkig zegt Sai ook dat het daar niet om gaat. Het is niet nodig om te oordelen. In het begin voelde ik nog wel eens weerstand. ‘Ik moet weer naar yoga,’ dacht ik dan. Nu denk ik er niet eens meer over na, nu ga ik gewoon.”

C.

“Ik kan de storm beter aan”

“Ik werk in de sportbranche en ben via Body Balance met yoga in aanraking gekomen. Op een dag stond ik in een yogahouding, ik geloof de ‘Warrior’, en voelde ik een enorme rust en ontspanning over me heenkomen. Ik ben altijd een rusteloos persoon geweest. Ik blowde veel om de ‘propeller’ in mijn hoofd stop te zetten. Voor het eerst ervoer ik dat ik ook door yoga die rust kon vinden.

Toen ik op zoek was naar een docentenopleiding stuitte ik toevallig op de website van Sai. De verdieping sprak me aan. Je leert aarden, diep vanbinnen te ontspannen. Bij andere docenten vind ik die rust minder. Daar is het toch nog vaak ‘wegvliegen’, zoals Sai dat noemt.

Sinds het begin van de opleiding slaap ik veel beter. Ook zijn mijn hormoonproblemen verminderd. Artsen zeiden altijd dat ik geen kinderen kon krijgen, maar sinds de yoga blijk ik nu weer vruchtbaar. Ik ben ook minder neurotisch in mijn gedrag. Ik sportte altijd heel veel, beulde mezelf echt af. Nu zorg ik beter voor mezelf, ben ik minder destructief. Ik voel een soort basisrust, een veiligheid in mezelf die ik nooit eerder had. Alsof ik de storm buiten me beter aankan.

De lessen hebben een langere uitwerking. Ik krijg lichamelijke inzichten, zoals in ontspanning aanwezig te zijn in plaats van me gespannen verweren tegen invloeden van buiten. Later sijpelen die inzichten ook geestelijk door. Ik pas ze toe in mijn dagelijks leven. “

L.

“Elke les brengt me iets”

“Om bij de yogastudio  te komen moet ik een halfuur rijden. Ik ben op een avond dus een uur reistijd kwijt. Maar dat heb ik er helemaal voor over. Ik ga nooit met tegenzin.

Voordat ik bij Sai kwam had ik al veel lichaamswerk gedaan. Zijn aanpak is heel anders, maar ik keek er niet vreemd van op. Sai werkt niet alleen fysiek, maar vooral ook energetisch. Hij geeft veel persoonlijke begeleiding. Het kan heel intens zijn, wat je ervaart. Ineens snap je dat fysieke blokkades je ook emotioneel beperken. 

Ik merk dat ik dingen meer vanuit mijn basis aanga. Er zit meer rust. Maar of dat alleen door Muktee yoga komt weet ik niet. Ik ben nu wel op een punt dat ik denk: ‘Zal ik het niet intensiever gaan doen?’ Deze vorm van yoga pak je thuis niet zo snel op het zelfde niveau op. De energie is dan anders. Steeds als ik naar een les ben geweest denk ik: ‘Ik wil wéér!’. Het werkt bijna verslavend. Elke les brengt me iets, het maakt niet uit op welk niveau.

S.

“Door yoga weet ik wat ik wil”

 

“Ik ontmoette Sai toen hij nog les gaf op een andere yogaschool.  Hij vertelde dat hij voor zichzelf ging beginnen. Omdat zijn les me beviel, ben ik met hem mee gegaan. Dat is nu zo´n vier of vijf jaar geleden. Ik kom nog elke week naar de les.  

Ik ben een sociaal persoon, ik hou ervan om veel mensen om me heen te verzamelen. Maar dankzij Muktee yoga ben ik gaan ervaren welke personen echt belangrijk voor me zijn. Ik vind het nu niet meer zo erg als blijkt dat mensen niet in mijn leven passen. Het gaat niet om de hoeveelheid contacten, maar om de kwaliteit ervan. Yoga helpt me om het in perspectief te plaatsen.  

Ik heb best een zware baan, ik werk in de IT. Het is dus echt een mannenwereld. Het is moeilijk om de balans te vinden tussen de carrière die bij me past en de sociale druk die ik ervaar. Ik heb het gevoel dat de yoga me helpt duidelijk te maken wat ik wel en niet wil, zonder ambitie te verliezen. Sommige collega’s willen per sé een leidinggevende functie of een functie op Europees niveau, terwijl dat misschien helemaal niet bij ze past. Ik weet van mezelf wat ik wel en niet kan. Ik zou bijvoorbeeld niet geschikt zijn om leiding te geven aan een grote afdeling. Dat ik daar nu al achter ben, behoedt me voor het maken van verkeerde keuzes.

De yogalessen beschouw ik als een opruimbeurt voor mijn lichaam en geest. Alles komt weer op zijn plek. Fysiek merk ik dat bijvoorbeeld in mijn rug. Gevoelsmatig ervaar ik meer rust, sta ik steviger in mijn schoenen. Ermee stoppen is geen optie, dan zou ik fysiek en mentaal vastlopen. Toen ik zwanger was en een tijdje niet naar yoga kon, merkte ik al dat ik het echt nodig heb.”  

N.

1. beschrijf in maximaal twee regels de uitwerking/effecten van de yoga op je gevoel,             lichamelijk, emotioneel, geestelijk.
2. wat doet een healing met je?
    hoe voel je je erna?
    wat is er voor je veranderd? 
   
 1. na een sessie (aan het eind van de sessie al) voel ik me alsof ik in een heerlijk warm          bad lig; stil, zacht, ontspannen, rustig en vredig. leeg in de positieve zin, zowel                    geestelijk als lichamelijk. dit werkt altijd nog de hele dag door :-)
 2. een healing "lost", letterlijk, "dingen op"... je wordt "lichter", er is iets van je af                   gevallen.

Na afloop van yoga voel ik me altijd dichter bij mijn kern. Ongeacht hoe ik me dan emotioneel of fysiek voel, voelt het helder, alsof alle ballast even is weggeveegd. Dit kan soms bevrijdend en soms confronterend zijn, maar gaat altijd gepaard met een groot gevoel van rust.

Een healing ervaar ik als grote opruiming en als hulp om blokkades te doorbreken waar ik tegenaan loop en waar ik zelf niet doorheen kom. Na afloop voel ik me altijd bevrijd van ballast, soms ben ik heel enthousiast en energiek, en soms heel erg met mijn aandacht naar binnen gekeerd waar ik kan zien hoe het echt met me is. Na een healing, soms direct, soms pas na een dag, ervaar ik dat ik weer een beetje meer zelfvertrouwen heb en weer een beetje anders (met minder ruis) de wereld in kijk.

Yoga geeft mij inzicht in waar ik dingen vast zet in mijn lijf. Tijdens de lessen en opleiding leer ik om er niet bij weg te gaan maar het te accepteren zoals het is.
Door de yoga voel ik me evenwichtiger in het leven staan en laat me door gebeurtenissen niet meer zo uit het lood slaan.
 
Wat betreft de healing: een healing raakt nog dieper de plekken die vast zitten of verstopt zijn. Ik kan geen andere kant op dan er door heen te gaan. Na de healing voel ik meer ruimte en meer rust in mijn lijf en in mijn hoofd. Wat is er veranderd? Een moeilijke vraag, het is een geleidelijk proces dat stap voor stap gaat en waarin ik steeds meer mezelf aan het worden ben.

Hoewel de joga voor mij als 55 plusser met burn out klachten fysiek zwaar was, hebben de lessen van Sai Bushan mij veel opgeleverd. Tijdens elke les werd ik uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen en voelde ik mij daarna veel sterker en soepeler. Ik heb bovendien geleerd om op mentaal niveau als het ware in de oefening te gaan zitten, wat inhoudt dat ik heb geleerd alle oefeningen in mijn hoofd te doen wanneer ik ze fysiek (nog) niet aankon. Dit vermogen kan ik nu ook in andere situaties toepassen, waarmee mijn mogelijkheden zijn verbreed. Ik ben erg dankbaar dat ik van zo'n getalenteerde en spirituele man les heb gehad.

Door Muktee yoga kom ik als het ware dieper in mijn lichaam. Ik ervaar meer eenheid in mijn lijf. Ook mijn geest wordt daardoor rustig en helder. Ik voel me veiliger bij mezelf. Na een les ben ik vaak gevoeliger dan voorheen, alsof ik meer kan waarnemen.

Tijdens een healing ervaar ik vaak allerlei sensaties, die ik op dat moment moeilijk kan plaatsen of begrijpen. Het zijn gewaarwordingen die onbekend zijn, alsof ik nieuw terrein betreed. Dat is zowel lichamelijk als geestelijk en emotioneel. Omdat ik hier met mijn denken niet bij kan komen, is overgave de enige weg. Na een healing is er acceptatie. Ik ervaar dan dat alles goed is zoals het is.

Door yoga ervaar ik mijn lichaam steeds meer als een geheel, in plaats van losse onderdelen die soms niet fijn aanvoelen. In plaats van me los te maken van die onderdelen omdat ze niet fijn voelen, kan ik er nu bij zijn en inzien dat het een onderdeel is van het geheel. Ik weet niet hoe ik het uit kan leggen, maar dat relativeert mijn emotionele, geestelijke en fysieke pijn.

De vraag wat een healing met me doet, kan ik niet goed in woorden uitleggen. Het enige beeld dat ik er bij heb is die van een sneeuwbol. Zo'n bol die je kan schudden en waarna van die sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. Het voelt alsof ik weer even ben geschut en dat alles opnieuw op zijn natuurlijke plaats kan vallen. Dat zorgt ervoor dat de dingen die er niet toe doen niet meer mee naar beneden dwarrelen of geen belangrijke plaats krijgen. Alsof ik even word reset en daarna met frisse energie weer verder kan. De week/weken erna voel ik me vaak nog een beetje wiebelig of worden vaste patronen ineens doorbroken, er gebeuren altijd een beetje vreemde dingen. Die tijd vind ik vaak spannend, maar achteraf gezien verloopt  mijn leven uiteindelijk weer soepeler, meer vanzelf.

Yoga geeft gevoel van ruimte/vrijheid, blijer, dichter bij jezelf komen en jezelf te mogen uiten en te zijn, bewuster met je gevoelens om kunnen gaan, die er zijn en die je tegen komt, dat als er iets gebeurt je weet hoe je moet handelen en dit niet ergens op te slaan.
Geen blokkades meer opbouwen en nog dichter bij je gevoel komen, je sterker en goed voelen zoals je bent (acceptatie)

Een healing gaat naar waar je mee zit, je gaat het aan, om te uiten en te voelen daarna gevoel van ruimte, vrijheid en dat het geen blokkade meer is.
Voor mij is er veranderd dat ik het verdriet heb gevoelt en zo dus dat stukje een plekje heb gegeven, waar ik niet aan wilde en zelf kon komen, maar door de healing er toch bij ben gekomen, het accepteren/verwerken dit om verder te kunnen gaan, zonder dat je het mee draagt wat je tegen houd.

1. beschrijf in maximaal twee regels de uitwerking/effecten van de yoga op je gevoel, lichamelijk, emotioneel, geestelijk.

Je leert je over te geven aan het leven in plaats van je staande te houden. Je leert ontspannen in je kracht te staan en deze constructief te gebruiken met als resultaat dat je meer contact hebt met je binnenkant waardoor je in alle opzichten essentiëler wordt in gevoel, gedrag, gedachten en fysiek.

2. wat doet een healing met je?
Een healing zorgt ervoor dat je langs laat komen/ ruimte kunt geven aan je meest diep weggestopte angsten/ onzekerheden/ overtuigingen die je basis gevoel negatief beïnvloeden, zonder dat je er aan onderdoor gaat.
       
hoe voel je je erna?
Daarna voel je je zachter, meer geaard en rustig en op een heel diep niveau ontspannen alsof je totaal in vertrouwen aanwezig bent.
       
wat is er voor je veranderd?
Het voelt alsof er een weg is gelegd terug naar je oorsprong. Je moet hem wel zelf bewandelen, maar je weet en ziet en voelt dat er een weg is.

Mijn ervaring is als volgt: gevoeligheden, hobbels, blokkades en dergelijken werden bij verschillende mensen door jou op het juiste moment op de juiste methode naar buiten gebracht,er werd echt iets concreets in gang gezet. Indien iemand even een blokkade had dan was jij precies op het juiste moment daar bij die persoon om die blokkade te verhelpen en het naar buiten te brengen.
Bij bepaalde oefeningen voelde ik erg goed wat er zich binnen mijn lichaam afspeelde. Op een gegeven moment werden mijn armen niet door mij naar boven gebracht maar echt vanuit mijn lichaam, echt heel bijzonder. Bij de laatste oefening was ik zo ontspannen dat mijn ogen een soort van rapped eye movement deden terwijl ik me er bewust van was en als of mijn bloedvaten 1000x ruimer werden en rondgepompt werd met energie, echt heel bijzonder. En wat me verder bij mezelf opviel was dat bij de laatste oefening emoties die zich uitten in lachen (echt een slappe lach) naar boven kwamen, echt een grote vreugde was dat op dat moment, terwijl sommigen cursisten emoties als huilen kregen. Heel erg interessant allemaal......


Het Onbewuste, Ereprijsstraat 199, 3765 AH Soest
www.hetonbewuste.nl, info@hetonbewuste.nl, tel.: 06-26258845,
fax.: 084-714 5779, giro 5355393 t.n.v. Het Onbewuste
k.v.k. 55289061, B.T.W. nummer NL851641167B01